Page 1 of 1

Europa Plus - problem with IEC leads

PostPosted: Sat Aug 29, 2015 2:18 pm
by grantsonuk
Good Afternoon All

I was doing some testing this morning and tested the 1st IEC lead since i got my Europa back from being Serviced last month

Using the default 230v Lead (3m) sequence
The lead passed the earth test,
Passed the insulation test
then failed on the Polarity test reporting an open circuit.

I plugged in the short test iec lead that came with the Europa and had the same problem
I grabbed another IEC from a box of spares and another, same issue

I aborted the test and ran the custom test for a multi-way extension cable, again same result.

I connected the 1st lead to a PC monitor the monitor powers up and passes a class 1 it Equipment test.

ive put the IEC leads aside and will check the polarity with an IEC > 13A socket adapter and a socket tester.

But I wanted to check before i contact Service on Monday if this is an issue with the tester or if im doing something dumb


Thanks
Grant

Re: Europa Plus - problem with IEC leads

PostPosted: Sat Aug 29, 2015 6:20 pm
by Alan Freeman
I would take the tester back.

There are 4 options on the polarity check.
Pass
Open
Short
Reversed

Open is quite often the fuse blown but could be a wire off, so if the lead works in powering up an item it can not be open circuit.

Re: Europa Plus - problem with IEC leads

PostPosted: Sat Aug 29, 2015 6:51 pm
by grantsonuk
Thanks Alan

I suspected that was the case.
Ill give the service department a call on Monday

Re: Europa Plus - problem with IEC leads

PostPosted: Sat Aug 29, 2015 9:05 pm
by Alan Freeman
You might have to wait until Tuesday. I guess they will be closed on Monday!! :)

Re: Europa Plus - problem with IEC leads

PostPosted: Sat Aug 29, 2015 11:47 pm
by grantsonuk
Thanks again Alan

Don't think we have this bank holiday up here in the north

Re: Europa Plus - problem with IEC leads

PostPosted: Sat Sep 12, 2015 11:17 pm
by grantsonuk
So I contacted service,

I sent an email describing the fault & asking for an estimate on the repairs,

Got back a generic "dear customer please see attached quote" email with an attached quote for £231+ postage+ vat with no details on what the quote covered.

I contacted my local calibration lab who i initially bought my tester from
£40 to re attached the wire that had come off the motherboard and check the calibration.

Really not happy with the Calibration house service, don't think ill be using them again

Re: Europa Plus - problem with IEC leads

PostPosted: Sun Sep 13, 2015 12:39 am
by Alan Freeman
I personally, would argue that the repair should be free. They only serviced it a month ago, and there is no way you were inside the machine to break it yourself as the tamper labels would still be intact.

Have you tested anything else since the repair?? Did any of the tests which should, power up the equipment on the leakage test??

Re: Europa Plus - problem with IEC leads

PostPosted: Mon Sep 14, 2015 2:24 pm
by grantsonuk
I would have thought so to Alan but given the shortness of the person I spoke to on the phone prior to the email
"something must have gone wrong since its been calibrated you'll need to send it back"

I didn't want to risk a repair bill that is just over half what the Europa cost me in the 1st place

And yes every other test ran as expected, it was just the polarity test reporting an open circuit.